Assemblea de Moviments Socials (AMS) de Mallorca
El Fòrum Social de Mallorca és un espai obert i continu de debat democràtic d’idees, aprofundiment i reflexió, formulació de propostes, intercanvi d’experiències i articulació dels moviments socials, xarxes, ong’s i altres organitzacions de la societat civil de l’illa de Mallorca que s’oposen al neoliberalisme i cerquen, cada una des de la seva perspectiva i sota objectius comuns, la construcció d’una societat que tengui el ser humà com a centre.

Fòrum Social Mundial 2016, a Montreal (Canadà): convocatòria

0

montreal2016Convocatòria a la mobilització dels moviments socials i ciutadans (9 febrer 2016)

Amb aquesta convocatòria, convidam els moviments socials i ciutadans d’arreu del món perquè el proper Fòrum Social Mundial (FSM) esdevengui una trobada essencial on compartir les nostres mobilitzacions, les nostres resistències, i on enfortir les nostres lluites.

Volem que l’FSM de Montreal no sigui únicament l’oportunitat d’intercanviar idees sobre grans orientacions, sinó que també faciliti als moviments socials unes respostes polítiques que contribueixin a canviar el rumb de la Història.

L’FSM es realitza per primera vegada en un país del Nord, al Canadà, i en un context polític nou. De fet, des de les eleccions d’octubre de 2015, els canadencs feren fora del poder el govern conservador i acabaren amb els 10 anys de política econòmica ultra liberal bsada en un extractivisme depredador i un gran conservadorisme social.

La lluita contra les arenes bituminoses i els oleoductes al Canadà, la mobilització pels drets dels pobles indígenes i la força dels moviments socials, contribuïren a generar aquest canvi polític i foren uns dels motius per a la decisió d’organitzat l’FSM 2016 a Montreal.

Des de la mobilització estudiantil del 2012, a la província de Quebec, les lluites continuen. Entre d’altres, les accions dels moviments en defensa del medi ambient i la mobilització històrica del moviment sindical, en el marc de les negociacions del sector públic.

Tot plegat demostra que a Amèrica del Nord, Quebec és un lloc important de resistència al neoliberalisme i un lloc on es multipliquen les iniciatives per a construir alternatives col·lectives al sistema dominant (agricultura camperola i ecològica, agricultura urbana, econòmica social i solidària, coalicions multisectorials i altres tantes accions ciutadanes).

Un altre món és necessari, junts/es és possible!

El model capitalista actual, dominat per una elit neoliberal cada dia més agressiva, va ampliar la bretxa entre el 99% de la humanitat i l’1% més ric de la població, emportant-se el món sencer a una crisi social sense precedents. Polítiques d’austeritat i de reajustament estructural varen ser imposades a la majoria dels països, mentre que la corrupció perdura.

Les poblacions romanen sotmeses a mesures econòmiques restrictives, víctimes de les quals som tots, sobretot les persones més vulnerables de la societat, com són ara les dones, els joves, els vells i els grups discriminats per motius racials. El teixit social s’està desfent i els serveis públics desapareixen per la set insadollable de les multinacionals que en desitgen la privatització.

Aquest sistema econòmic corporatiu, basat en un model de producció desenfrenada i de consumisme, és responsable directe dels canvis climàtics que amenacen la integritat dels ecosistemes i la supervivència de les poblacions.
El 2015 fou un any marcat per l’Acord de París sobre el canvi climàtic i per l’adopció dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) a l’ONU. Aquests acords, que havien de ser audaços, manifesten en canvi que l’elit política no té cap voluntat d’actuar-hi.

Les desigualtats socials es multipliquen i l’anunci d’un escalfament de més de dos graus Celsius presagia un desajustament dramàtic del clima per a les poblacions més vulnerables del Planeta.

Les guerres i les migracions de les poblacions són els símptomes d’una crisi profunda que nodreixen l’aïllament i l’odi, a xenofòbia i el racisme, trepitjant la dignitat humana i la democràcia.

Els fòrums socials conegueren un desplegament important durant aquests darrers quinze anys. Varen celebrar-se a diversos continents i tractaren problemes concrets que afecten les poblacions. D’aquesta manera varen mobilitzar centenars de milers de persones d’arreu del Planeta i varen demostrar que hi ha alternatives i que cal actuar.

Empesos per les grans mobilitzacions contra els acords de comerç lliure, contra l’Organització Mundial del Comerç (OMC), contra el G7 i el Fòrum Econòmic Mundial de Davos, els moviments socials i ciutadans s’ajuntaren per afirmar que Un Altre Món no només és Possible, sinó Necessari i Urgent.

Aquest primer FSM del Nord continua amb aquest mateix compromís col·lectiu. Presenta reptes singulars des del punt de vista de la participació i de la mobilització dels moviments socials. Així i tot, l’FSM és una oportunitat per a l’acció i per a continuar construint una convergència mundial de les lluites per un món de justícia social i climàtica.

S’hi convida a tots els moviments socials i ciutadans, de tota casta, a trobar-se a Montreal entre el 9 i el 14 d’agost de 2016, per afirmar que Som aquest Altre Món Possible!

Comparteix

Deixa un comentari